ARTIKKELI

Katolla oleva lumilippa voi kertoa rakennuksen puutteellisista lumiesteistä

Talvi on ollut runsasluminen, eikä ole ihmekään, että lumet pursuavat katolta. Liiallinen lumikuorma katolla on aina turvallisuusriski, joten lumikuormaa on syytä keventää. Katolla näkyvä lumilippa voi kertoa liiallisesta katon lumikuormasta mutta todennäköisemmin kyse on kuitenkin siitä, ettei katolla ole riittävästi lumiesteitä tai ne voivat olla liian matalat katon kaltevuuteen nähden.

Katon räystäälle muodostuu lumilippa puutteellisten lumiesteiden vuoksi.

Mikä on riittävä määrä lumiesteitä?

Rakentamismääräyksissä edellytetään, että rakennus ja myös sen ympäristö on pidettävä turvallisena. Eli lumiesteet tulee asentaa katon räystäälle turvaamaan rakennuksen ympäristöä lumien putoamiselta. Lisäksi lumiesteet tulisi suunnitella myös suojaamaan katolla olevia piippuja, ilmastointiputkia sekä katon kulkuteitä eli kattosiltoja ja lapetikkaita. Näitä katon varusteita ei ole tarkoitettu kestämään valtavia lumikuormia. Runsaslumisena talvena on vaarana, että esimerkiksi lapetikkaat tulevat katolta alas. Pahimmillaan tämä voi aiheuttaa katon vaurioitumisen ja kallis remontti on edessä.

Lumiesteet on suunniteltu kestämään huomattavia lumikuormia, mutta esimerkiksi rakennuksen ulko-oven yläpuolelle asennettua lyhyttä pätkälumiesteitä ei ole suunniteltu kestämään koko katon lumikuormaa. Suosittelemme asentamaan lumiesteet aina koko räystään pituudelta. Tarvittaessa lumiesteitä myös tulee asentaa isoilla kattoalueilla useampaan riviin. Lyhyesti sanottuna lumiesteet tulee mitoittaa aina kiinteistökohtaisesti.

Usein näkyy myös pientaloja, joissa lumiesteet löytyvät ainoastaan rakennuksen etupuolelta. Jos rakennuksen takana liikutaan myös, tulee lumiesteet asentaa myös taakse. Etenkin jos perheessä on lapsia tai lemmikkejä, on syytä miettiä tarkkaan tarvittavien lumiesteiden määrät, etteivät talven pihaleikit pääse vaarantumaan.

Rakennuksen seinän vierelle koko talven ajan putoava lumi aiheuttaa turvallisuusriskin lisäksi sulaessaan myös merkittävän kosteusrasitusvaaran talon rakenteille. Lumen pitäisi päästä sulamaan katolla hallitusti kevään edetessä ja talven suojakeleillä, jolloin vesi ohjautuu sadevesijärjestelmää pitkin oikeaan ja tarkoituksenmukaiseen paikkaan.

Katolla oleva lumi voi painaa räystäkouruja vinoon tai pahimmillaan irrottaa ne.

Puutteelliset lumiesteet voivat aiheuttaa useita ongelmia kiinteistöön. Tässä muutamia merkkejä puutteellisista lumiesteistä:

 

 • Kourut repsottaa keväällä

  Katolta valuva lumi on päässyt vaurioittamaan räystäskouruja.

 • Pihaistutukset ovat lintassa ja vaurioituneet

  Katolta putoava lumi voi pahimmillaan vaurioittaa istutuksia niin, että ne joudutaan uusimaan kokonaan.

 • Lumi putoaa katolta

  Jos lumi pääsee putoamaan katolta suurina määrinä, on tämä varma merkki siitä, ettei lumiesteitä ole katolla tarpeellinen määrä.

 • Katolle asennetut tarvikkeet ovat vaurioituneet

  Liikkuvat lumi- ja jääkuormat voivat vahingoittaa ja pahimmillaan irrottaa katolta esim. lapetikkaita. Kaikki katolla olevat tarvikkeet tulee suojata lumiesteillä.

 • Lumiesteet tulevat katolta alas lumen mukana

  Lumiesteet on todennäköisesti mitoitettu väärin. Lumiesteet on suunniteltu kestämään oikein asennettuna suuriakin lumikuormia, mutta väärin mitoitetut lumiesteet eivät kestä koko katon lumikuormia.

 

Jos huomaat puutteita kiinteistösi lumiesteissä, ota yhteyttä lähimpään Pisko tuotteita asentavaan ammattilaiseen.

 


Piskon verran parempaa

Piristeel valmistaa korkealaatuiset Pisko kattoturvatuotteet tehtaallaan Kauhavalla. Euroopan moderneimmassa kattoturvatehtaassa tuotteiden suunnittelua, korkeaan työturvallisuustasoon perustuvaa valmistusta ja myyntiä ohjaavat sertifioidut ISO 9001:2015 laatujärjestelmä sekä ISO 14001:2015 ympäristöjärjestelmä.

Kaikki Pisko kattoturvatuotteet ovat kotimaisia avainlipputuotteita. Ne valmistetaan energiatehokkaasti maailman puhtaimmin menetelmin tuotetusta kotimaisesta SSAB:n teräksestä. Sataprosenttisesti kierrätettävistä raaka-aineista yli 90 % saapuu tehtaallemme alle 300 km matkan päästä. Kaikissa vesikattoväreissä valmistettaville Pisko kattoturvatuotteille myönnetään Suomen olosuhteisiin 50 vuoden tekninen takuu.


Lisätietoa Pisko lumiesteistä